Beleggen doe je zo

Alles wat je moet weten als je wilt beginnen met beleggen.Beleggen voor beginners

Begin vandaag nog met beleggen

Beleggen voor beginners is vaak een stap om over na te denken. Beginnen met beleggen kan moeilijk lijken en veel vragen oproepen. Daardoor schrikt beleggen veel mensen af en dat is spijtig, want beleggen in aandelen is niet moeilijk en hoeft ook weinig risico’s tot gevolg te hebben. In dit artikel vertellen we je wat je als beginner moet begrijpen en helpen we je alvast op weg om onderbouwd te starten in de wereld van beurzen en beleggen. We leggen eerst uit wat beleggen is, behandelen dan de redenen die beleggers hebben, bekende beleggingsvormen en en de risico’s die erbij horen en hopen je via die manier goed te informeren zodat ook jij succesvol kunt starten als belegger.

Redenen om te beleggen

Om wat voor reden zou je starten met beleggen is misschien wel een heel goede vraag die je voor jezelf moet beantwoorden voordat je echt kunt starten. Beginnende beleggers hebben veelal tal van motieven om te beginnen. Zo kan het zijn dat mensen spaargeld over hebben en beleggen als een kans zien, maar evengoed kan het zijn dat mensen niet veel meer zien in de rentes op spaarrekeningen. Veel mensen willen hun geld beleggen om er winst uit te halen. Wie het nieuws volgt en zijn verstand gebruikt kan absoluut winsten boeken op de beurs, bijvoorbeeld door het beleggen in hoog dividend aandelen. Wat je persoonlijke motief ook is, bij elk motief past weer een geheel eigen vorm van beleggen.

Beleggen, hoe werkt het?

Op het moment dat je met beleggen begint koop je vaak een aandeel in een bedrijf of een fonds. Daarmee koop je op een bepaald niveau een stukje van het betreffende bedrijf of de bedrijfstak en vervolgens is het hopen dat stijgt. Wanneer de koers omhoog is gegaan, geldt dat ook voor jouw vermogen. Zakt de koers, dan zal dat ook met jouw geld gebeuren. Wanneer je een tijdje actief bent, voel je dit zelf aan en je zal gevoel krijgen voor goede en minder goede dagen op de beurs. Beleggen is uit te voeren in diverse vormen en bij iedere vorm komt een andere manier van aanpak aan bod. Ook het risico verschilt van handelswijze tot handelswijze en variant tot vorm.

Varianten van beleggen voor beginners

Voor mensen die beginnen met beleggen zijn er vier vormen die je kan toepassen: beleggen in dividend, beleggen in penny stocks, koerswinst en daytrading. Bij beleggen in hoog dividend aandelen loop je weinig risico, omdat wisselende koersen niet van belang zijn en je vooral focust op de uitkering van dividend. Aandelen met een hoog dividend kunnen zorgen voor een vast maandelijks inkomen. Koerswinstbeleggen betekent dat je laag je aandelen inkoopt en verkoopt bij een hogere koers. Dit moet je in de vingers krijgen door het te trainen en erover te blijven lezen. Weer wat risicovoller is daytrading, omdat je heel gericht op koersverschillen in probeert te spelen en hier v aak veel geld op inzet. Ook de zogenaamde penny stocks zijn een hoger risico, maar kunnen je ook wat opleveren. Met penny stocks koop je aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor ook heel volatiel zijn gedurende korte tijd.

Risico

Het mag duidelijk zijn dat je bij elke vorm van beleggen een bepaald risico loopt. We laten hierbij risicovollere producten zoals cfd’s nog buiten beschouwing, omdat die zeker niet voor beginners zijn. Het minste risico loop je bij dividend beleggen, al zullen ervaren en geoefende beleggers ook de risico’s bij de daytrading of het kopen van penny stocks goed inschatten. Bij andere vormen van beleggen is er natuurlijk het risico dat je ingelegd geld minder waard zal worden. Wees gerust, al je geld verliezen gebeurt alleen als een aandeel verdwijnt omdat een bedrijf over de kop gaat. Zulke drastische zaken zie je vaak wel aankomen. Dan zijn de risico’s nog redelijk af te wenden. Het advies is wel om alleen geld te investeren dat je nu kunt missen en nooit roekeloos een besluit te nemen.

Zelf beleggen

Dan kan het zijn dat je twijfelt zelf te gaan investeren of je geld door een andere partij te laten beleggen. We vinden het belangrijk om eerlijk te zijn over dat laatstem net als veel beleggingsexperts en mensen die dit al jaren doen. Zodra je echt wil verdienen aan beleggen, raden we je absoluut af om je geld in ene gedeeld fonds te investeren van je huisbank. Het meeste geld zal aan de strijkstok blijven kleven en banken laten zich goed betalen, waardoor er dus maar weinig op jouw rekening wordt bijgeschreven. Ga dus vooral zelf beleggen en leer van je beginnersfouten. Beleg je eerste 100 euro en zie dan welke bewegingen je geld maakt. Zodoende ben jij de baas over de investeringen die je doet en strijk je de winst zelf op.

 

 

Cryptocurrency

Beleggen in crypto

Informatie over contract for difference

Wanneer je al wat ervaring met beleggen hebt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term contract for difference (afgekort tot CFD) vast al eens voorbij horen komen. De contracts for differences zijn zeer geliefd bij mensen die beleggen, omdat er grote winsten mee gemaakt kunnen worden. De risico’s zijn echter ook groot, helemaal als je gebruik wil gaan maken van de leverage-optie, de hefboom. In dit artikel vertellen we je wat contracts for differences precies betekenen, waar je in handelt, hoe je contracts for differences aan kunt gaan en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Zodra je kennis hebt genomen van de bijbehorende risico’s van CFD-trading kun je beslissen in CFD te gaan handelen.

Wat zijn contract for differences?

Een contract for difference is een contract tussen broker en belegger over het koersverschil van een instrument. Het kan daarbij over tal van beleggingen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs complete indexen. Met de broker spreek je een verschil in prijs af en wacht tot de koers naar boven of een daling inzet. Zodra de koers dan anders ligt kun je besluiten je contract te beëindigen en je winsten incasseren. Helaas kan het ook andersom zijn en verdient de broker geld aan jouw inleg omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Wanneer je gebruik maakt van een hefboom kun je nog meer investeren, want bij een hefboom 1:10 hoef je per 10 euro omdat ze hoog dividend aandelen in hun portefeuille hebben.

Veel voordelen

De handel in contracts for differences is al jarenlang geliefd onder investeerders omdat er veel voordelen aan zitten. Voor de handel in contracten voor prijsverschil losbarstte kon je nog niet beleggen op dalingen van de beurs. Door middel van CFD’s kan dat wel en dat biedt een legio aan mogelijkheden voor beleggers en investeerders. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten hoeft te betalen als je een contract aangaat. Ook kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week aan de slag met CFD-handel en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. Wie het goed doet en weet waarin hij belegt kan flinke winsten maken met de handel in contracten voor prijsverschil. In het geval van grote winsten speelt de hefboom een vooraanstaande rol.

Risico aan contract for difference

Veel voordelen dus, maar juist de nadelen aan contract for difference trading laten zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De werking van de hefboom wordt altijd verkeerd ingeschat en te rooskleurig ingezien. Ook al kun je enorme winsten boeken, zijn de verliezen bij een hefboom net zo groot. Ondanks dat je maar een fractie hoeft in te leggen, als je verliest moet je het complete verlies terug betalen. Het is dan ook van belang om je goed in te lezen en nimmer zomaar te beginnen met contracts for differences. De ervaring is dat veel beleggers te snel een contract for difference afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder al te veel nadenken inleggen en vervolgens verdwijnen.

Tot slot

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het ook mogelijk om te speculeren op dalende cijfers op de beurs en daaraan winst te maken. Door gebruik te maken van een contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na de inleg. Dankzij de hefboom is het mogelijk om heel veel winst te maken. In een hefboom van 1 tot 50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch kun je van enorme winsten profiteren. Stel dat je een aandeel voor 100 euro aankocht en tegen een winst van 10% verkocht, dan verdien jij zomaar 5 euro winst, tegenover 1 euro inleg! Een enorme winst van 400%. Maar let op: het werkt zo ook andersom en kan een hefboom ook tot aanzienlijke verliezen leiden.